Caiet Virtual

Dispare manualul unic!

Dupa toate controversele pe care le-a creat introducerea manualului unic si tranformarea Editurii Didactice si Pedagogice in editura de stat, noul ministrul al Educatiei anunta schimbari majore.

 Manualul unic va disparea de pe piata, aceasta fiind una dintre schimbarile pe care le planuieste noul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu.

Manualul unic nu a fost o decizie tocmai fericita. Faptul ca manualele au aratat asa ar trebui sa ne puna pe ganduri. Princompetitie ar creste si calitatea manualelor”, a declarat noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, conform stirileprotv.ro.

Monopolul statului pe piata de carte scolara, existent si in Ungaria, a fost condamnat recent de CEDO, iar decizia Curtii Europene ar putea crea un precedent de care si Romania va fi obligata sa tina cont. Mai exact, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Ungaria pentru impunerea in 2011 a monopolului statului pe piata de carte.

Oricum, manualele de Geografie, Biologie si Matematica de clasa a VI-a, tiparite de editura statului, sunt pline de greseli. Mai mult decat atat, cel de Geografie a fost chiar retras de pe piata si retiparit in intregime, pierderile fiind de 300.000 de lei.
„Ei si-au imaginat ca autorul vine cu manuscrisul finisat, dupa care urmeaza tiparul, ori nu este deloc asa. O singura editura, indiferent de marimea ei, este incapabila sa gestioneze cateva sute de manuale”, afirma Cristian Gresanu, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.

Ideea manualului unic a fost initiata de fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, care afirma ca doreste sa scape de „baronii manualelor”. Masura a fost criticata atat de edituri, cat si de profesori, deoarece duce la monopolizarea pietei manualelor. Cadre didactice din mediul preunivesitar si universitar, cat si alti specialisti din mediul educational, s-au aratat ingrijorati de existenta unui singur manual pentru fiecare materie in parte, care ar insemna o intoarcere la sistemul rigid din comunism.

Legea manualului ar urma sa fie modificata in Parlament, avand acum sustinere din partea opozitiei, a Uniunii Editorilor si a Asociatiilor de Parinti.

https://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/dispare-manualul-unic-ecaterina-andronescu-confirma-siquotnu-a-fost-o-decizie-tocmai-fericitasiquot-8263.html